Välkommen!

Trevligt att du har hittat till mig!
Försöker se det positiva i allt omkring mig och det är därför bloggen har fått namnet "Lycka för mig". Jag vill dela med mig av saker som gör mig lycklig och förhoppningsvis även andra glada. Mina intresseområden är rätt så lika mitt arbetsområde, dvs andlighet i olika former, häst och hund. Har tidigare haft en islandshäst och i vår familj finns en hund av rasen flatcoated retriver.

lördag 4 maj 2013

Vad är kraniosakral terapi?

Tänkte dela med mig av en väldigt bra och förklarande text gällande kraniosakral terapi, som Eva-Lena Kuhl Bornefelt har skrivit. Grundare till Stillnessinstitute, där jag har gått min utbildning inom KS på häst.

Jag behandlar enbart hästar med KS, men bor du i Örnsköldsvik och vill ha behandling på människa kan jag rekommendera Veronica S Sehlin, som har företaget Optimalt liv. Och håller på att utbilda sig inom kraniosakral terapi.

 Vad är kraniosakral terapi?

Det är en mjuk, manuell tearpi, utan använding av manipulation. Vid behandling av människa ligger du vanligtvis på en behandlingsbänk  och upplever den mycket lätta beröringen av terapeutens händer. Terapeuten lyssnar, genom sina händer, på hur det står till och vad som sker i din kropp, och kan på så sätt identifiera och släppa på spänningar och stagnationer som finns i kroppen. 

De flesta upplever djup avslappning under och efter behandling och en del kan förnimma olika saker på olika ställen i kroppen såsom hette, pirrning eller pulsationer. Kraniosakral terapi är klientledd. Kroppen bestämmer arbetstakten, så för dig är det behagligt och du kan integrera de förändringar som sker. 

Kraniosakral terapi baseras på ett antal upptäckter om kroppens subtila fysiologi, som gjordes av osteopater för nästan 100 år sedan. Sedan dess har terapin förfinats och utvecklats till den subtila, djupa läkningsprocess som är tillgänglig idag. Upptäckterna som osteopaterna gjorde visade att varje cell i en frisk kropp uttrycker rytmiska rörelser på olika nivåer - rörelser som är grundläggande för allt liv. Den ytligaste av dessa kallas kraniosakral rörelse. 

I kroppens kärna uttrycker ryggmärgsvätskan, som badar och skyddar hjärnan och ryggmärgen, denna vågrörelse, som liknar en strömmande ebb och flod, medan skelettben, organ och övriga av kroppens strukturer och vävnad följer sina egna särskilda rörelsemönster i vågsvallet. Denna rörelse är så subtil att den nätt och jämnt kan mätas med instrument men en utbildad terapeuts händer kan känna och aktsamt samverka med den på ett terapeutiskt sätt, vilket leder till själv- (och cell) korrigering, re-organisation och läkning i de olika vävnaderna och kroppssystemen samt i kroppens energifälts olika lager. 

Hur fungerar kraniosakral terapi?

Som svar på fysiska törnar och emotionell stress kontraheras kroppens vävnader och subtila energifält. Ibland när särskilt svår chock är inblandad eller när man drabbas i en emotionell situation, kan vävnaden och energifältet förbli kontraherade. Påfrestningar, vridningar, drag och spänningar som har "lagrats" i kroppen på detta sätt begränsar kroppens funktion och kan ge upphov till problem med åren. KS-terapeuter "speglar" enkelt förklarat denna rörelse tillbaka till kroppen,de mönster den uppehåller. Därmed kan kroppen erbjudas möjlighet att släppa dessa restriktiva mönster och återvända till "lättnad" i sin funktion. Detta sker på en djup och oftast omedveten nivå inne i kroppen och energifältet. 

KS-behandling är så mild att den är säker och lämplig för alla åldrar, också för de som är svaga eller har akuta smärtsamma tillstånd. Som helhetsbehandling kan kraniosakral terapi hjälpa människor och djur med i stort sett vilken åkomma som helst, genom att höja vitaliteten och möjliggöra användning av kroppens egna självläkningsprocesser. Livskvaliteten kan kraftigt höjas antingen:

Fysiskt: Genom symtomlindring och/eller lösande av de restikrioner som orsakade smärtan i första hand, lätthet och kraft istället för stelhet och svaghet. 
Fysiologiskt: Assistera kroppens system till optimal funktion.
Emotionellt-mentalt: Minska den känslomässiga laddningen, släppa på restriktiva tankemönster. 

kraniosakrala terapeutförbundet häst och hund
Bilden kommer från http://www.kstf-h.se/vad.html
Vad säger du? Visst är det intressant?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar